BRZOSKWINIE W SZAMPANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 4 duże brzoskwinie,
- 0,5 l wytrawnego szampana,
- 220 ml syropu waniliowego,
- 250 g bitej śmietany,
- 200 g truskawek,
- 2 stołowe łyżki poziomek do przybrania,
- 4 listki świeżej mięty,
- 2 stołowe łyżki cukru,
- niewielka laska wanilii.
Sposób przygotowania/kroki
Brzoskwinie ponacinaj wzdłuż obwodu i zanurz je we wrzątku na 30 sekund, następnie schłódź i obierz ze skórki. Potem posiekaj drobno wanilie, które wymieszaj z syropem i winem, wszystko zagotuj. Ostrożnie włóż do wywaru brzoskwinie i gotuj je przez 5 minut na małym ogniu. Następnie wyciągnij je i zostaw. Sos, w którym gotowałaś brzoskwinie przecedź i doprowadź do tego by był bardzo zimny. Potem zajmij się truskawkami, które przeciśnij przez sito. Następnie utrzyj z cukrem i starannie mieszając dodaj bitą śmietanę. Tak przygotowane truskawki powykładaj do salaterek, na to poukładaj brzoskwinie, przybierz poziomkami oraz listkami mięty. A zimny sos, w którym gotowałaś brzoskwinie porozlewaj do kieliszków i podaj razem z brzoskwiniami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu