You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BRZOSKWINIE W SZAMPANIE
recipe image BRZOSKWINIE W SZAMPANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 4 duże brzoskwinie,
  • 0,5 l wytrawnego szampana,
  • 220 ml syropu waniliowego,
  • 250 g bitej śmietany,
  • 200 g truskawek,
  • 2 stołowe łyżki poziomek do przybrania,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 2 stołowe łyżki cukru,
  • niewielka laska wanilii.
Sposób przygotowania/kroki
Brzoskwinie ponacinaj wzdłuż obwodu i zanurz je we wrzątku na 30 sekund, następnie schłódź i obierz ze skórki. Potem posiekaj drobno wanilie, które wymieszaj z syropem i winem, wszystko zagotuj. Ostrożnie włóż do wywaru brzoskwinie i gotuj je przez 5 minut na małym ogniu. Następnie wyciągnij je i zostaw. Sos, w którym gotowałaś brzoskwinie przecedź i doprowadź do tego by był bardzo zimny. Potem zajmij się truskawkami, które przeciśnij przez sito. Następnie utrzyj z cukrem i starannie mieszając dodaj bitą śmietanę. Tak przygotowane truskawki powykładaj do salaterek, na to poukładaj brzoskwinie, przybierz poziomkami oraz listkami mięty. A zimny sos, w którym gotowałaś brzoskwinie porozlewaj do kieliszków i podaj razem z brzoskwiniami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.