BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 bagietka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 4 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 8 czarnych oliwek bez pestek przekrojonych na pół
- 50 g mozzarelli pokrojonej w plastry
- sól pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania/kroki
Bagietkę pokroić w kromeczki (nie za cienkie bo się spalą) i opiec an grillu przez 2-3 minuty. Przygotować masło bazylianowo-czosnkowe, czyli wymieszać masło z wyciśniętym i roztartym z solą czosnkiem i posiekaną bazylią, posmarować upieczone kromki bagietki. Następnie pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Aby pomidory łatwiej się obierało można je w tym celu naciąć na krzyż na ich wierzchołku (nie tym, na którym mają ogonek), zanurzyć we wrzątku na kilkanaście sekund (nie gotować) i zdjąć skórkę. Miąższ posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym i pokrojonymi na połówki oliwkami. Pomidorami posmarować grzanki. Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Uzyskanym dressingiem skropić przygotowane grzanki, na których następnie należy ułożyć plastry mozzarelli. Tosty piec na grillu ( w piekarniku) przez ok. 2 minuty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu