You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
recipe image BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 1 bagietka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 czarnych oliwek bez pestek przekrojonych na pół
  • 50 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • sól pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania/kroki
Bagietkę pokroić w kromeczki (nie za cienkie bo się spalą) i opiec an grillu przez 2-3 minuty. Przygotować masło bazylianowo-czosnkowe, czyli wymieszać masło z wyciśniętym i roztartym z solą czosnkiem i posiekaną bazylią, posmarować upieczone kromki bagietki. Następnie pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Aby pomidory łatwiej się obierało można je w tym celu naciąć na krzyż na ich wierzchołku (nie tym, na którym mają ogonek), zanurzyć we wrzątku na kilkanaście sekund (nie gotować) i zdjąć skórkę. Miąższ posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym i pokrojonymi na połówki oliwkami. Pomidorami posmarować grzanki. Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Uzyskanym dressingiem skropić przygotowane grzanki, na których następnie należy ułożyć plastry mozzarelli. Tosty piec na grillu ( w piekarniku) przez ok. 2 minuty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.