BOEUF STROGONOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- pół kg polędwicy wołowej,
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany,
- 150 ml bulionu wołowego,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego białego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżeczka oleju,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mięso pokrój w paski grubości 1 centymetra, cebulę natomiast posiekaj. Weź dużą patelnię wlej olej, dodaj połowę masła, rozpuść i obsmaż polędwicę z obu stron, po czym odsącz, a sos zachowaj. Następnie wylej z patelni tłuszcz, a to co zostało po smażeniu zalej bulionem, cały czas mieszając. Wygotuj sos, po czym dolej do mięsa. Potem wyczyść patelnię i roztop pozostałe masło, podsmaż na nim delikatnie cebulę, a następnie oprósz mąką. Wymieszaj i wlej sos, gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włóż mięso w celu ogrzania.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu