BOEUF STROGONOF
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 50 dag polędwicy wołowej
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 130 ml śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki,
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Wołowinę pokroić w słupki, przyprawić i opruszyć mąką, podsmażyć. Porzełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulę, potem pieczarki pokrojone w plasterki. Warzywa włożyć do mięsa i zalać wszystko taką ilością bulionu, żeby mięso było zakryte. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat i śmietanę. W razie potrzeby doprawić do smaku papryką, doprawić.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu