You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BOCZEK W ZIOŁACH
recipe image BOCZEK W ZIOŁACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 1 kg boczku wieprzowego
  • - 60 g soli
  • - 1,5 g saletry
  • - pieprz, majeranek
  • - szałwia
  • - bazylia
  • - tymianek
  • - oregano
Sposób przygotowania/kroki
Pokroić w prostokąty boczek, następnie przełożyć go do kamionkowego naczynia posypując boczek solą wymieszaną z saletrą oraz przyprawami. Należy mięso układać w taki sposób, że jeden prostokąt leżał skórą do dołu a drugi skórą do góry, następnie znów skórą do dołu, mięso składać środkami. Wstawić naczynie do zimnego miejsca a po upływie 4 dni posypać mięso 30 g soli następnie przełożyć i odstawiuć je na kolejne 6 dni. W ciągu tych dni należy wyjąć jeszcze boczek i moczyć go przez 6 godzin w zimnej wodzie, po czym obwiązać szpagatem. Przez 2 dni suszyć, a póżniej wędzić zimnym dymem przez 7 dni.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.