BOCZEK W ZIOŁACH
Składniki
- - 1 kg boczku wieprzowego
- - 60 g soli
- - 1,5 g saletry
- - pieprz, majeranek
- - szałwia
- - bazylia
- - tymianek
- - oregano
Sposób przygotowania/kroki
Pokroić w prostokąty boczek, następnie przełożyć go do kamionkowego naczynia posypując boczek solą wymieszaną z saletrą oraz przyprawami. Należy mięso układać w taki sposób, że jeden prostokąt leżał skórą do dołu a drugi skórą do góry, następnie znów skórą do dołu, mięso składać środkami. Wstawić naczynie do zimnego miejsca a po upływie 4 dni posypać mięso 30 g soli następnie przełożyć i odstawiuć je na kolejne 6 dni. W ciągu tych dni należy wyjąć jeszcze boczek i moczyć go przez 6 godzin w zimnej wodzie, po czym obwiązać szpagatem. Przez 2 dni suszyć, a póżniej wędzić zimnym dymem przez 7 dni.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu