You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BLINY PO LITEWSKU
recipe image BLINY PO LITEWSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 10 ziemniaków,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw przygotuj rozczyn z rozkruszonych drożdży, połączonych z łyżką mąki, dodaj letniej wody, wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, po czym dodaj do nich mąkę i wlej rozczyn. Teraz dokładnie wyrób ciasto, przykryj ścierką i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju, ciasto napieraj chochelką i rozprowadź na patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.