You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BIGOS
recipe image BIGOS
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • świeża kapusta
  • ok. 1kg kapusty kiszonej
  • po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku.
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ziaren jałowca
  • listek laurowy
  • szklanka czerwonego wina
  • kilka całych ziaren pieprzu
  • sól, mielony pieprz, papryka w proszku
  • koncentrat pomidorowy (według gustu)
Sposób przygotowania/kroki
Ze świeżej kapusty usuwamy głąba i kroimi w paski.Wrzucami do garnka razem z kiszoną kapustą, ktorą należy lekko odsączyć (odcisnąć z nadmiaru soku). Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę, dorzucamy połamane na kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy. Po jakimś czasie dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gdy już kapusta będzie podduszona, wyłączamy i chłodzimy np. na balkonie tak, żeby smaki się "przegryzły". Następnego dnia ponownie dusimy, ale dodajemy podsmażone wcześniej mięso i dolewamy wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy dłuższy okres czasu, na końcu dodajemy ziarna jałowca. Na samym końcu można dodać ze 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dla jeszcze lepszego efektu, ziarna jałowca można dodać dopiero trzeciego dnia, podczas kolejnego gotowania. Im dłużej będzie się gotować, tym lepszy i bardziej aromatyczny będzie bigos.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.