BIGOS
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- świeża kapusta
- ok. 1kg kapusty kiszonej
- po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku.
- garść suszonych grzybów
- kilka ziaren jałowca
- listek laurowy
- szklanka czerwonego wina
- kilka całych ziaren pieprzu
- sól, mielony pieprz, papryka w proszku
- koncentrat pomidorowy (według gustu)
Sposób przygotowania/kroki
Ze świeżej kapusty usuwamy głąba i kroimi w paski.Wrzucami do garnka razem z kiszoną kapustą, ktorą należy lekko odsączyć (odcisnąć z nadmiaru soku). Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę, dorzucamy połamane na kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy. Po jakimś czasie dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gdy już kapusta będzie podduszona, wyłączamy i chłodzimy np. na balkonie tak, żeby smaki się "przegryzły". Następnego dnia ponownie dusimy, ale dodajemy podsmażone wcześniej mięso i dolewamy wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy dłuższy okres czasu, na końcu dodajemy ziarna jałowca. Na samym końcu można dodać ze 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dla jeszcze lepszego efektu, ziarna jałowca można dodać dopiero trzeciego dnia, podczas kolejnego gotowania. Im dłużej będzie się gotować, tym lepszy i bardziej aromatyczny będzie bigos.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu