You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BEZMIĘSNA KIEŁBASKA
recipe image BEZMIĘSNA KIEŁBASKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 25 dag wyłuskanych orzechów laskowych,
  • 15 dag pieczarek,
  • 2 czerstwe bułki (najlepiej kajzerki),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól, pieprz,
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki),
  • bułka tarta.
Sposób przygotowania/kroki
Posiekaj orzechy drobno i delikatnie zrumień je na suchej patelni. Następnie bułki namocz w mleku, a po napęcznieniu odciśnij. Potem oczyść pieczarki, ugotuj w osolonej wodzie, dobrze odcedź i drobniutko posiekaj. Napęczniałą bułkę rozdrobnij, utrzyj z margaryną na jednolitą masę, dodaj orzechy, pieczarki, zieleninę oraz jedno surowe jajko. Całość wymieszaj i doprawić do smaku, ewentualnie dodaj trochę tartej bułki. Teraz uformuj podłużny wałek w kształcie kiełbasy i szczelnie zawiń (jak cukierek) w folię aluminiową. Włóż do podłużnej rynienki lub do keksowej formy i zalej wodą. Gotuj lub wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu pokrój w grube plastry i wstaw do ciepłego piekarnika, by „kiełbasa" trochę się podsuszyła.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.