BEZMIĘSNA KIEŁBASKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 25 dag wyłuskanych orzechów laskowych,
- 15 dag pieczarek,
- 2 czerstwe bułki (najlepiej kajzerki),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 łyżka cukru,
- sól, pieprz,
- garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki),
- bułka tarta.
Sposób przygotowania/kroki
Posiekaj orzechy drobno i delikatnie zrumień je na suchej patelni. Następnie bułki namocz w mleku, a po napęcznieniu odciśnij. Potem oczyść pieczarki, ugotuj w osolonej wodzie, dobrze odcedź i drobniutko posiekaj. Napęczniałą bułkę rozdrobnij, utrzyj z margaryną na jednolitą masę, dodaj orzechy, pieczarki, zieleninę oraz jedno surowe jajko. Całość wymieszaj i doprawić do smaku, ewentualnie dodaj trochę tartej bułki. Teraz uformuj podłużny wałek w kształcie kiełbasy i szczelnie zawiń (jak cukierek) w folię aluminiową. Włóż do podłużnej rynienki lub do keksowej formy i zalej wodą. Gotuj lub wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu pokrój w grube plastry i wstaw do ciepłego piekarnika, by „kiełbasa" trochę się podsuszyła.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu