You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BARSZCZ UKRAIŃSKI
recipe image BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 0,5 kg mięsa wołowego z kością
  • 0,4 kg białej kapusty
  • 0,25 kg buraków ćwikłowych
  • ¾ słoiczka (ok. 150 gram) przecieru pomidorowego 30%
  • 0,4 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki stołowe oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 4 kopiaste łyżki stołowe śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki
  • 50 g masła
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
Sposób przygotowania/kroki
Z mięsa i warzywu ugotować bulion. Następnie wyjąć mięso i oddzielić od kości. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić do stanu półmiękkości. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki. Do bulionu dodać ziemniaki oraz poszatkowaną wcześniej kapustę. Po 15 minutach dodać duszone wcześniej buraczki oraz warzywa. Doprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, wyciśnięty czosnek i natkę pietruszki. Podawać z porcją mięsa, łyżką kwaśnej śmietany i posypaną natką, i koperkiem. Barszcz jest najlepszy jak trochę postoi po ugotowaniu, tak by smaki się przegryzły.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.