BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 0,5 kg mięsa wołowego z kością
- 0,4 kg białej kapusty
- 0,25 kg buraków ćwikłowych
- ¾ słoiczka (ok. 150 gram) przecieru pomidorowego 30%
- 0,4 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 1-2 cebule
- 2 łyżki stołowe oleju (najlepiej słonecznikowego)
- 4 kopiaste łyżki stołowe śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- mąka do zasmażki
- 50 g masła
- 7 ziarenek pieprzu
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
Sposób przygotowania/kroki
Z mięsa i warzywu ugotować bulion. Następnie wyjąć mięso i oddzielić od kości. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić do stanu półmiękkości. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki. Do bulionu dodać ziemniaki oraz poszatkowaną wcześniej kapustę. Po 15 minutach dodać duszone wcześniej buraczki oraz warzywa. Doprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, wyciśnięty czosnek i natkę pietruszki. Podawać z porcją mięsa, łyżką kwaśnej śmietany i posypaną natką, i koperkiem. Barszcz jest najlepszy jak trochę postoi po ugotowaniu, tak by smaki się przegryzły.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu