BARSZCZ UKRAIŃSKI 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 3 buraki,
- 3 pomidory,
- pęczek włoszczyzny,
- 3 ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3/4 szklanki fasoli Jaś,
- 3/4 szklanki śmietany kremówki,
- 3 łyżki koncentratu buraczanego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki przyprawy do zup,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, cukier, pieprz,
- koperek.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę zalej wodą i zostaw na noc, by napęczniała. Następnego dnia wylej wodę i wlej 3 szklanki świeżej. Gotuj do miękkości. Po pół godzinie gotowania posól. Następnie selera, marchewkę, buraki oraz pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Części zielone włoszczyzny zwiąż nitką i włoż do garnka, po czym dodaj starte warzywa i wlej sześć szklanek wody. Całość posól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Pomidory podduś z niewielką ilością wody oraz łyżeczką masła. Następnie przetrzyj przez sitko i dołącz do reszty. Dodaj posiekaną kapustę oraz ziemniaki i gotuj dotąd, aż zmiękną. Po tym czasie wyjmij zieleninę i dodaj cukier, koncentraty, pieprz, przyprawę do zup oraz fasolę. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami barszczu i dodaj do zupy, zagotuj. Na koniec dodaj posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu