BARSZCZ CZERWONY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 2 buraki,
- 1,5 l wywaru mięsnego,
- pół kg wołowiny,
- 100 g wędzonego boczku,
- por,
- 2 marchewki,
- pół główki białej kapusty,
- 150 g selera,
- 3 łyżki stołowe pasty pomidorowej,
- 250 g kwaśnej śmietany,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- liść laurowy,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki stołowe octu,
- szczypta cynamonu,
- 2 goździki,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pęczek kopru,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Wywar mięsny wlej do garnka, zagotuj i wrzuć do niego boczek i wołowinę. Gdy się zagotuje odszumuj. Następnie obierz czosnek i cebulę, do której włóż goździki i liścia laurowego. Wrzuć do garnka dodając czarny pieprz, po czym przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu. Seler, marchewkę, buraki obierz i pokrój w kostkę, natomiast białą kapustę oraz pora pokrój w paski. Wszystkie pokrojone warzywa wrzuć do gotującego się barszczu i gotuj około godzinę, po której wyciągnij mięso i boczek. Pokrój w plastry i z powrotem wrzuć go garnka. Dodaj oregano, ocet, cynamon, pastę pomidorową i paprykę, dopraw solą. Po ugotowaniu wlej barszcz do naczynia kamionkowego, weź śmietanę, utrzyj ją na gładko, zalej nią barszcz, nie mieszaj. Barszcz podając posyp koperkiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu