You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
BARSZCZ CZERWONY
recipe image BARSZCZ CZERWONY
Składniki
  • 2 buraki,
  • 1,5 l wywaru mięsnego,
  • pół kg wołowiny,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • por,
  • 2 marchewki,
  • pół główki białej kapusty,
  • 150 g selera,
  • 3 łyżki stołowe pasty pomidorowej,
  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki stołowe octu,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 goździki,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • pęczek kopru,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Wywar mięsny wlej do garnka, zagotuj i wrzuć do niego boczek i wołowinę. Gdy się zagotuje odszumuj. Następnie obierz czosnek i cebulę, do której włóż goździki i liścia laurowego. Wrzuć do garnka dodając czarny pieprz, po czym przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu. Seler, marchewkę, buraki obierz i pokrój w kostkę, natomiast białą kapustę oraz pora pokrój w paski. Wszystkie pokrojone warzywa wrzuć do gotującego się barszczu i gotuj około godzinę, po której wyciągnij mięso i boczek. Pokrój w plastry i z powrotem wrzuć go garnka. Dodaj oregano, ocet, cynamon, pastę pomidorową i paprykę, dopraw solą. Po ugotowaniu wlej barszcz do naczynia kamionkowego, weź śmietanę, utrzyj ją na gładko, zalej nią barszcz, nie mieszaj. Barszcz podając posyp koperkiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.