BARANINA W JOGURCIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- pół kg baraniny pokrojonej w kostkę,
- półtorej szklanki jogurtu,
- pół szklanki oleju,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki imbiru w proszku,
- półtorej łyżeczki ostrej paryki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- półtorej łyżeczki soli,
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 4 łyżki stołowe pasty pomidorowej,
- pół łyżeczki kminku,
- 2 duże cebule pokrojone w krążki.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw połącz sól z jogurtem, po czym wymieszaj to z mięsem i na dobę wstaw do lodówki pod przykryciem. Następnego dnia do garnka wlej olej, rozgrzej go i podsmaż na nim cebulę. Dodaj wodę, czosnek oraz imbir i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj przez kolejne dziesięć minut, po czym dołącz pastę pomidorową, gotuj przez pięć minut. Na koniec dodaj mięso wraz z jogurtem i duś pod przykrciem przez około półtorej godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu