BANANOWA CHAŁWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Inne kuchnie
Słodkości
- 6 bananów,
- 1 szklanka migdałów,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka rodzynek,
- 2 łyżeczki kardamonu zmielonego,
- 1 łyżeczka cynamonu zmielonego,
- 2,5 dag masła.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i obierz banany, następnie rozgnieć je widelcem. Potem opłucz i odsącz rodzynki, a migdały sparz, obierz i posiekaj. W niewielkim garnku rozgrzej masło i dodaj do niego banany, przyprawy, cukier oraz wlej wodę, po czym gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, trochę ostudź, przelej na płaski półmisek, posyp rodzynkami i migdałami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu