ARBUZIAK ŁOBUZIAK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 50 dag arbuza,
- 20 dag biszkoptów,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka rumu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- sól,
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Obierz arbuza, usuń z niego pestki, po czym pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz 3 łyżki wody. Teraz na małym ogniu, ciągle mieszając, rozgotuj go. Dodaj miód oraz płatki migdałowe i dobrze wymieszaj. Następnie ubij żółtko z cukrem pudrem i przesianą mąką, po czym dodaj ubite na sztywną pianę białko ze szczyptą soli. Wysmarowaną tłuszczem formę wyłóż pokruszonymi biszkoptami i skrop brandy, przykryj masą arbuzową, a na wierzch wylej piankę biszkoptową. na koniec wstaw na około 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu