ANANAS Z GRILLA Z LODAMI
Składniki
- świeży ananas
- ulubione lody
- sezonowe owoce (np. maliny, jagody, truskawki)
- odrobina cynamonu
- listki melisy lub mięty
Sposób przygotowania/kroki
Odciąć górę i dół ananasa postawić pionowo i nożem (najlepiej nożem do ryb, gdyż jest odpowiednio giętki) odcinać skórę od góry do dołu. Następnie powycinać pozostałe w ananasie kawałki skóry, gdyż są to części twarde i niejadalne. Tak przygotowanego ananasa pokroić w plastry wykrawając z nich środek, który jest zdrewniały. Plastry ułożyć na grillu i piec przez ok. 5 minut z każdej strony. Tak upieczonego ananasa ułożyć na talerzu, na nim lub obok niego wyłożyć gałkę (lub kilka) lodów przybrać owocami, posypać cynamonem udekorować melisą lub miętą.
Additional Tips
Ciekawostka
Aby wybrać dojrzałego i świeżego ananasa należy sprawdzić czy liście, które ma na wierzchołku łatwo dają się oderwać. W tym celu należy chwycić najbardziej środkowy liść i pociągnąć. W dojrzałym ananasie liście te bez problemu dają się oderwać.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu