AL'A SERNIK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 40 dag mąki pszennej,
- 20 dag mielonego białego sera,
- 20 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 3 jajka,
- pół szklanki gęstej śmietany,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 1 kieliszek rumu albo aromat rumowy,
- garść bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce),
- cukier puder do posypania,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku przygotuj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Następnie margarynę stop i wystudź do temperatury pokojowej. Potem utrzyj jajka z cukrem pudrem, następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce mąki z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol. Teraz bakalie obtocz w łyżce mąki i delikatnie połącz z ciastem. Gdy już to zrobisz formę wysmaruj tłuszczem i wsyp bułkę tartą, po czym delikatnie przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 60 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu