You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
AL'A SERNIK
recipe image AL'A SERNIK
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 20 dag mielonego białego sera,
  • 20 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki gęstej śmietany,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 1 kieliszek rumu albo aromat rumowy,
  • garść bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce),
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku przygotuj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Następnie margarynę stop i wystudź do temperatury pokojowej. Potem utrzyj jajka z cukrem pudrem, następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce mąki z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol. Teraz bakalie obtocz w łyżce mąki i delikatnie połącz z ciastem. Gdy już to zrobisz formę wysmaruj tłuszczem i wsyp bułkę tartą, po czym delikatnie przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 60 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.