Kindziuk z Puńska
Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 20 lipca 2005Kategoria produktu: Mięso świeże oraz produkty mięsne
Opis produktu:
- kształt kulisty i okrągły, przekrój owalny
- kolor brunatna z zewnątrz, wewnątrz różowawa
- długość do 20 cm, waga do 1,5 kg,
- w dotyku twarda
- smak wędzonki z przyprawami, słony
Pochodzenie, opis, tradycja, historia: Kindziuk z Puńska spotykany był w niemal w każdej litewskiej rodzinie już w XIX wieku. Jest to wędlina tradycyjna dla kuchni litewskiej, a także dla okolic Sejn. Litwini bardzo dobrze znali się na konserwowaniu mięsa, dzięki czemu mogło ono być długo przechowywane, a w tym czasie dojrzewać i zyskiwać dodatkowe walory smakowe. Tradycja wyrabiania tej wędliny jest wykorzystywana do dzisiaj.