You are here::
 
 

Udziec wieprzowy pieczony z kością

Udziec wieprzowy pieczony z kością

Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 12 czerwca 2007
Kategoria produktu: Mięso świeże oraz produkty mięsne
Opis produktu:
- kształt stożkowaty
- kolor cimenobrązowy
- waga 5-10 kg
- w dotyku miękka
- smak wędzonego mięsa z przyprawami, zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem, lubczykiem ogrodowym
Pochodzenie, opis, tradycja, historia: Udziec wieprzowy pieczony z kością wywodzi się z kuchni litewskiej, prawdopodobnie zawędrował do nas wraz z osiedlająca się ludnością krajów ościennych, w czasach rozwoju miast podkarpacia, np. Jarosławia, kiedy to kupcy i handlowcy zaczęli przybywać do rozwijającego się miasta. Udziec wieprzowy pieczony z kością wśród zwykłego ludu przyrządzany był głównie na Święta Wielkanocne, natomiast wśród szlachty niemal przy każdej uczcie. Podstawowe przyprawy używane do tej potrawy to czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk ogrodowy.
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.