Kiełbasa lisiecka
Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 28 września 2005Kategoria produktu: Mięso świeże oraz produkty mięsne
Opis produktu:
- kształt okrągły na przekroju poprzecznym, powierzchnia lekko zmarszczona,
- kolor ciemno-brązowy, połyskujący,
- długość wianka 35-40 cm, średnica 45 cm
- w dotyku podobna konsystencja do kiełbasy wędzonej
- smak mięsa wieprzowego z pieprzem, czosnkiem, słonawy
Pochodzenie, opis, tradycja, historia: Kielbasa lisiecka wywodzi się z krakowskich kiełbas krojonych z lat 30-tych XX wieku, ze względu na smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowana z Liszkami. W czasie II wojny światowej wyrób tej kiełbasy był utrudniony, jednak nie zaprzestano go. W okresie powojennym masarze wyrabiali ją nadal, mimo, że nie było to legalne i czasem obarczone karami. Kiełbasa lisiecka jest wytwarzana do dzisiaj, w większości przypadków przez osoby zajmujące się tym w trudnych czasach jej produkcji, zachowane są przy tym tradycyjne receptury.