Wino z czarnej porzeczki
Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 2 października 2006Kategoria produktu: Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Opis produktu:
- kolor ciemnoczerwony
- zawartość alkoholu 13±1 %
- smak czarnej porzeczki, półsłodki
Pochodzenie: Wino z czarnej porzeczki jest jednym z win produkowanych w Koninie na podstawie tradycyjnej receptury z dawnych polskich gospodarstw domowych.
W latach 60. XX wieku w Wyższej Szkole Rolniczej w Poznaniu (teraz Akademia Rolnicza), w Katedrze Technologii, przeprowadzono pracę doświadczalno-naukową związaną z procesem wytwarzania wina z czarnej porzeczki. Pozwoliła ona na szczegółowe dopracowanie receptury wytwarzania wraz z doborem najodpowiedniejszych szczepów drożdży, dzięki czemu uzyskano bardzo dobre wino z czarnej porzeczki, posiadające wszystkie cechy produktu tradycyjnego.