You are here::
 
 

Miód Pitny Czwórniak

Miód Pitny Czwórniak

Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 28 września 2005
Kategoria produktu: Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Opis produktu:
- kolor złocisty do ciemnobursztynowego
- opakowania od 100 ml do kilku litrów, gąsiorki, beczułki, kamionki
- smak miodowy
Pochodzenie: Nazwa czwórniak ma związek z historycznie ustalonym składem i sposobem produkcji miodu pitnego. Miód pitny czwórniak wymaga min. 9 miesięcy leżakowania. Zgodnie z art. 15 ust. 5 ustawy o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami, czwórniakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części miodu naturalnego i trzech części wody.
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.