You are here::
 
 

Miód Pitny Półtorak

Miód Pitny Półtorak

Data wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych: 28 września 2005
Kategoria produktu: Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Opis produktu:
- naczynia w postaci gąsiorków, kamionek, beczułek
- kolor złocisty, bursztynowy
- wielkość od 100 ml do kilku litrów
- smak słodki, miodowy
Pochodzenie: Miody pitne mają korzenie produkcji w początkach państwa polskiego. Nazwa półtorak wskazuje bezpośrednio na historycznie ustalony wzór składu i sposobu produkcji. Od 1948 roku podział miodów pitnych został uregulowany prawnie. Zgodnie z art. 15 ust. 2 tejże ustawy półtorakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części objętościowej miodu naturalnego i pół części wody.
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.