ZUPA PO WĘGIERSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 20 dag wędzonej kiełbasy,
- 1 łyżka stołowa mąki,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Do 5 litrowego garnka wrzuć kapustę, zalej ją 3 litrami wody i zagotuj. Następnie pokroj w kostkę boczek i podsmaż go na patelni. Dodaj do kapusty. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, wrzuć do kapusty. Cały czas gotuj na małym ogniu dotąd, aż kapusta stanie się miękka. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, pokrój w plasterki kiełbasę i dodaj do zupy. Dopraw solą i papryką. Na koniec wymieszaj śmietanę z mąką i wlej do zupy. Całość zagotuj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu