You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
ZUPA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU - OKROSZKA
recipe image ZUPA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU - OKROSZKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 100 g ugotowanych buraków ćwikłowych,
  • 100 g świeżych borowików lub brązowych pieczarek,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 4 kiszone ogórki,
  • po 1 pęczku: koperku, szczypiorku i natki pietruszki,
  • pół l kwasu chlebowego,
  • pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Przygotowanie:Filet ugotuj w 125 ml osolonej wody, po czym wyjmij je i zostaw by wystygło. Następnie oczyść i pokrój grzyby w plasterki, gotuj w wywarze z kurczaka około 5 minut, również wyjmij je i ostudź. Potem filet pokrój w plastry, natomiast buraki i ogórki w kostkę. Zioła umyj i drobno posiekaj. Śmietanę wlej do garnka, mieszając powoli wlewaj wywar z fileta i grzybów, a na koniec powoli wlej kwas chlebowy. Mięso, grzyby oraz warzywa przełóż do naczynia kamionkowego, dodaj zieleninę i całość zalej śmietanę z wywarem, doprawiając solą oraz pieprzem. Pozostaw na około 3 godziny. Zupę możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.