ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
- 75 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 10 dag wędliny (szynka, boczek, parówki),
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- garść startego sera żółtego,
- sól, pieprz,
- oregano,
- tłuszcz i tarta bułka do wysypania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotowane ziemniaki obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj margarynę, połowę śmietany, ziół, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy. Placek powinien mieć grubość około 1 cm. Teraz ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach, posyp pokrojoną w kostkę wędliną i polej śmietaną wymieszaną z tartym serem i pozostałymi ziołami. Wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 10 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu