ZAPIEKANKA DLA GŁODOMORA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
- 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 40 dag grzybów,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 3 szklanki rosołu z kostki (najlepiej grzybowy),
- 2 cebule,
- pół główki kapusty,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 łyżka oleju,
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, oregano),
- sól, pieprz,
- kminek tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki ziemniaki. Grzyby oczyść i pokrój w paski, a kapustę cienko poszatkuj. W wysmarowanej tłuszczem formie układaj warstwami ziemniaki, grzyby, cebulę z boczkiem oraz kapustę. Każdą warstwę posyp kminkiem, solą oraz pieprzem i ziołami. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość zalej rosołem z kostki i posyp wiórkami zimnej margaryny. Wstaw do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu