ZAPIEKANE PAPRYKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- papryki
- pomidorki koktajlowe
- papryczki chili
- garść świeżej bazylii
- kapary
- oliwki
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- ocet z białego lub czerwonego wina
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- plastry boczku (tyle ile połówek papryk)
- mozzarella
Sposób przygotowania/kroki
Paprykę przekroić na pół wybrać pestki, ale zostawić ogonek dla ładnego wyglądu, posolić. Następnie oliwę z oliwek wymieszać z octem z białego lub czerwonego wina, solą, pieprzem, posiekaną papryczką chili (bez pestek, gdyż one są najbardziej pikantne) i bazylią. Pokroić cukinię, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa włożyć do połówek papryk wraz z kaparami, oliwkami, polać przygotowaną oliwą. Papryki ułożyć na tatce do grillowania nakryć folią aluminiową i piec aż do miękkości. Jak papryka będzie już lekko miękkawa zdjąć folię, położyć na wierzch plaster boczku i jeszcze zapiekać (bez folii). Przygotowaną potrawę podaje się z grzanką z grilla, świeżą mozzarellą i rukolą. Mozzarelle przerwać w połowie i skropić oliwą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu