You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
WĄTROBIANKA
recipe image WĄTROBIANKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 1,5 kg wątroby wieprzowej
  • - 1,5 słoniny
  • - 100 g ugotowanej słoniny
  • - 150 g kaszy manny
  • - 4 jaja
  • - 50 g utartej cebuli
  • - pieprz
  • - ziele angielskie
  • - gałka muszkatołowa
  • - liść laurowy
  • - sól
  • - jelita
Sposób przygotowania/kroki
Pokroić w plastry wątrobę następnie zalać ją małą ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu, wyjąć i przestudzić. Dwa razy przemielić przez najmniejsze sitko wątrobę oraz słoninę, gotowaną słoninę pokroić w drobną kostkę a cebulę delikatnie podsmażyć. Całość dokładnie wymieszać, następnie dodać kaszę manną, roztrzepane jaja oraz przyprawy. Jelita luźno wypełnić masą po czym związać. Jelita powinny mieć długość około 25 cm. Zagotować wodę, wstawić jelita i parzyć je tak przez 45 minut na bardzo malutkim ogniu, nie można dopuścić natomiast do wrzenia. Przełożyć na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągnąć i ułożyć je na desce lekko przyciskając.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.