You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
TORTELINI W ŚMIETANIE
recipe image TORTELINI W ŚMIETANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • SOS:
  • 120 g fileta z kurczaka, 300 g śmietany,
  • 60 g szynki parmeńskiej, 125 g główek pieczarek pokrojonych
  • 1 roztrzepane jajko, w plastry,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • szczypta ziela angielskiego zmielonego, 4 łyżki świeżo startego parmezanu.
  • pół kg ciasta na makaron,
  • 2 łyżki świeżo zmielonego parmezanu,
  • 3 łyżki gotowanego szpinaku,
  • pieprz, sól,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania/kroki
W dość dużym garnku zagotuj wodę i osól ją. Następnie wrzuć do niej filet i ugotuj, po czym lekko ostudź i razem ze szpinakiem, cebulą i szynką zblenderuj. Wymieszaj wszystko z zielem angielskim, jajkem i parmezanem oraz dopraw pieprzem i solą. Rozwałkuj ciasto na makaron i powycinaj krążki o średnicy 5 centymetrów. Następnie łyżeczką nakładaj farsz na środek każdego krążka, poczym składaj je na pół i sklejaj. Na koniec pozawijaj pierożki wokół palca, skrzyżój końce i wywiń brzegi do tyłu. Tak przygotowane tortelini gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie tak, by były w miarę twarde. Po ugotowaniu odsącz i wyłóż na talerz. Następnie przygotuj sos. Najpierw zagotuj śmietanę z czosnkiem przez około 3 minuty, dodaj grzyby oraz pół sera. Dopraw pieprzem, solą i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Gdy sos będzie gotowy wylej go na tortelini, posyp parmezanem oraz pietruszką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.