TORTELINI W ŚMIETANIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- SOS:
- 120 g fileta z kurczaka, 300 g śmietany,
- 60 g szynki parmeńskiej, 125 g główek pieczarek pokrojonych
- 1 roztrzepane jajko, w plastry,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- szczypta ziela angielskiego zmielonego, 4 łyżki świeżo startego parmezanu.
- pół kg ciasta na makaron,
- 2 łyżki świeżo zmielonego parmezanu,
- 3 łyżki gotowanego szpinaku,
- pieprz, sól,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania/kroki
W dość dużym garnku zagotuj wodę i osól ją. Następnie wrzuć do niej filet i ugotuj, po czym lekko ostudź i razem ze szpinakiem, cebulą i szynką zblenderuj. Wymieszaj wszystko z zielem angielskim, jajkem i parmezanem oraz dopraw pieprzem i solą. Rozwałkuj ciasto na makaron i powycinaj krążki o średnicy 5 centymetrów. Następnie łyżeczką nakładaj farsz na środek każdego krążka, poczym składaj je na pół i sklejaj. Na koniec pozawijaj pierożki wokół palca, skrzyżój końce i wywiń brzegi do tyłu. Tak przygotowane tortelini gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie tak, by były w miarę twarde. Po ugotowaniu odsącz i wyłóż na talerz. Następnie przygotuj sos. Najpierw zagotuj śmietanę z czosnkiem przez około 3 minuty, dodaj grzyby oraz pół sera. Dopraw pieprzem, solą i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Gdy sos będzie gotowy wylej go na tortelini, posyp parmezanem oraz pietruszką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu