You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
SZWAJCARSKI DESER KASZTANOWY
recipe image SZWAJCARSKI DESER KASZTANOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 750 g jadalnych kasztanów z łupinką,
  • 150 g śmietany,
  • 100 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • łyżka stołowa likieru pomarańczowego,
  • łyżka stołowa kakao,
  • 1 stołowa łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania/kroki
Kasztany po wypukłej stronie ponacinaj na krzyż, wrzuć do wrzątki i gotuj przez 5 minut, po czym ostudź w zimnej wodzie i obierz z brązowej skórki. Potem gotuj je jeszcze przez pół godziny pod przykryciem na niedużym ogniu. Następnie wyciśnij sok z pomarańczy, a skórkę pokrój cienko, po czym i sok, i skórkę wymieszaj z cukrem. Gotuj przez około 10 minut, by trochę zgęstniał. Później przepuść sok przez sito, by wybrać skórkę i dodaj likier. Potem odcedź kasztany i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Potem ubij na półsztywno. Następnie masę kasztanową przepuść przez maszynkę do makaronu, by powstały długie nitki. Powstałe nitki udekoruj śmietaną i posyp kakao. Możesz podawać z syropem pomarańczowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.