SUFLET
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 10 dag cukru
- 10 dag kaszy manny
- 2 szklanki jasnego piwa
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z połówki cytryny
- 1/3 szklanki syropu z wiśni lub malin
Sposób przygotowania/kroki
Białka ubić na sztywną pianę, a kaszę namoczyć w piwie. Po ok. 10 minutach dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtka, namoczone rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać (tak, żeby piana nie opadła). Naczynie wysmarować masłem, posypać cukrem i napełnić masą. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut w temp. 175 st. Gotowy deser wyjąć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu