SERNIK Z KASZĄ MANNĄ
Składniki
- 50 dag białego sera,
- 2 szklanki mleka,
- 10 dag kaszy manny,
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- garść posiekanych orzechów włoskie,
- cukier wanilinowy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Kaszę wymieszaj z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z łyżką tłuszczu, wlej kaszę, ugotuj i ostudź. Następnie żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, ser zmiksuj z kaszą manną, wymieszaj z ubitymi żółtkami, skórką cytrynową oraz bakaliami. Potem białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą serową. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu