SERNIK Z KAKAEM
Składniki
- Ciasto:
- 4 jajka,
- 15 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 25 dag (1 kostka) margaryny,
- 5 łyżek mleka lub wody,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- sól.
- Masa serowa:
- 50 dag białego zmielonego sera,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 12 i pół dag (pól kostki) margaryny,
- 1 torebka budyniu (waniliowy lub śmietankowy),
- garść wiórków kokosowych,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
W garnku podgrzej kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko, stale mieszając, na niewielkim ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej, czyli umieszczając rondelek w dużym garnku z gotującą się wodą) do chwili, gdy powstanie jednolita, gęsta masa. Potem odlej pół szklanki, a resztę ostudź. Do ostudzonej masy, stale mieszając, dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą kakaową, po czym przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Teraz przygotuj masę serową. Utrzyj pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej z cukrem na krem i dalej ucierając, dodawaj na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielonego sera oraz przesiany budyń. Gdy dodasz do siebie wszystkie składniki wyrób ciasto na jednolitą masę, po czym wyłóż na ciasto kakaowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około godzinę. Upieczony placek polej pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu