SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 80 dag makaronu (muszelki lub świderki),
- 25 dag soczewicy,
- 4 spore pomidory,
- sól,
- pieprz,
- listek laurowy,
- 6 łyżek octu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka musztardy,
- szczypta tymianku,
- 4 łyżki oleju,
- pęczek szczypiorku,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 2 główki cykorii.
Sposób przygotowania/kroki
Soczewicę na noc zalej przegotowaną wodą. Następnego dnia rano ugotuj w tej samej wodzie, odcedź. Zalej wrzątkiem, osól, dodaj listek laurowy i gotuj około 5 minut. Po tym czasie ostudź i odsącz. Tymianek i szczypior drobno posiekaj, wymieszaj z octem, sosem sojowym i musztardą, dopraw do smaku pieprzem i solą. Makaron ugotuj, odcedź, wymieszaj z olejem, wreszcie z soczewicą i pokrojonymi w kostkę pomidorami, selerem oraz cykorią. Dopraw sosem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu