SAŁATKA Z KUSKUSU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- 250g kuskusu
- 200 ml zimnej wody
- 3 czerwone papryki
- pęczek szparagów (obierz je i odetnij zdrewniałe końce, jeśli to konieczne)
- 2-3 małe, twarde kabaczki pokrojone w długie plastry
- pęczek dymki, drobno posiekanej
- 2-4 świeże papryczki chili, bez nasionek, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 pełne garści świeżych ziół (najlepiej: kolendry, mięty, natki pietruszki)
- porcja sosu z oliwy z oliwek i cytryny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- ocet z czerwonego wina
Sposób przygotowania/kroki
Kuskus zalać gorącą wodą, pozostawić aż kuskus wchłonie wodę. Papryki należy opalić np. nad kuchenką, aby skórka szczerniała, następnie paprykę należy zawinąć w folię aluminiową i na kilka minut zostawić. Z papryki zdjąć skórkę, miąższ drobno posiekać. Na rozgrzaną grilową patelnię połóżyć szparagi i plastry kabaczka, przyrumienić z każdej strony. Podsmażone warzywa pokroić i dodać do kuskusu. Dodać drobno posiekaną paprykę, dymkę, chili i świeże zioła. Na końcu polać sosem z oliwy z oliwek i cytryny, doprawoić do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu z czerwonego wina.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu