You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
SAŁATKA Z KUSKUSU
recipe image SAŁATKA Z KUSKUSU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
  • 250g kuskusu
  • 200 ml zimnej wody
  • 3 czerwone papryki
  • pęczek szparagów (obierz je i odetnij zdrewniałe końce, jeśli to konieczne)
  • 2-3 małe, twarde kabaczki pokrojone w długie plastry
  • pęczek dymki, drobno posiekanej
  • 2-4 świeże papryczki chili, bez nasionek, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 pełne garści świeżych ziół (najlepiej: kolendry, mięty, natki pietruszki)
  • porcja sosu z oliwy z oliwek i cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ocet z czerwonego wina
Sposób przygotowania/kroki
Kuskus zalać gorącą wodą, pozostawić aż kuskus wchłonie wodę. Papryki należy opalić np. nad kuchenką, aby skórka szczerniała, następnie paprykę należy zawinąć w folię aluminiową i na kilka minut zostawić. Z papryki zdjąć skórkę, miąższ drobno posiekać. Na rozgrzaną grilową patelnię połóżyć szparagi i plastry kabaczka, przyrumienić z każdej strony. Podsmażone warzywa pokroić i dodać do kuskusu. Dodać drobno posiekaną paprykę, dymkę, chili i świeże zioła. Na końcu polać sosem z oliwy z oliwek i cytryny, doprawoić do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu z czerwonego wina.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.