SAŁATKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 6 pomidorów,
- 1 puszka tuńczyka sałatkowego (w oleju lub w sosie własnym),
- 1 główka kruchej zielonej sałaty,
- 1 seler naciowy lub pół pęczka natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- posiekana natka pietruszki - bazylia lub szczypiorek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, ułóż na dnie salaterki, na nich warstwami układaj pozostałe składniki. Jajka i pomidory najlepiej pokrój na cząstki, jak pomarańczę. Cebulę oraz selera pokrój w cienkie wiórki. Następnie liście sałaty pokrój na małe płatki. Oddzielnie przygotuj wzbogacony sos winegret. Musztardę utrzyj z oliwą, dodając powoli ocet, utarty czosnek, sól oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polej przygotowaną sałatkę i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu