RYŻ Z WARZYWAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 200 g długoziarnistego ryżu,
- 400 g pomidorów,
- 100 g suszonej, czerwonej fasoli,
- 2 papryki: zielona i czerwona,
- 2 zielone papryczki chili,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 l bulionu z kury bądź warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 duże łyżki soku z limonki,
- pół pęczka zielonej kolendry,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę pozostaw na noc w wodzie, aby się namoczyła. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i gotuj przez około godzinę, aż stanie się miękka. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie umyj i oczyść z nasion papryczki chili, pokrój je w kostkę. Tak samo pokrój obrane ze skórki pomidory. Potem podsmaż na maśle papryczki, cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojoną paprykę, ryż i chwilkę smaż je razem. Później zalej to wszystko bulionem, dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie wrzuć odsączoną fasolę i duś kolejne 10 minut. Dopraw to wszystko solą, pieprzem i sokiem z limonki, na wierzch posyp kolendrą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu