You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
RYŻ Z WARZYWAMI
recipe image RYŻ Z WARZYWAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
  • 200 g długoziarnistego ryżu,
  • 400 g pomidorów,
  • 100 g suszonej, czerwonej fasoli,
  • 2 papryki: zielona i czerwona,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 l bulionu z kury bądź warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 duże łyżki soku z limonki,
  • pół pęczka zielonej kolendry,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę pozostaw na noc w wodzie, aby się namoczyła. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i gotuj przez około godzinę, aż stanie się miękka. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie umyj i oczyść z nasion papryczki chili, pokrój je w kostkę. Tak samo pokrój obrane ze skórki pomidory. Potem podsmaż na maśle papryczki, cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojoną paprykę, ryż i chwilkę smaż je razem. Później zalej to wszystko bulionem, dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie wrzuć odsączoną fasolę i duś kolejne 10 minut. Dopraw to wszystko solą, pieprzem i sokiem z limonki, na wierzch posyp kolendrą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.