QUESADILLE ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 4 tortille
- opakowanie mrożonego szpinaku (lub ok. 200 g. świeżego szpinaku)
- 20 dag. koziego sera
- 1 cebula drobno posiekana
- wyciśnięty ząbek czosnku (ile kto lubi)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- starty żółty ser
- 1 awokado
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sok z limonki (ewentualnie cytryny)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania/kroki
Świeży szpinak chwilę gotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i odcisnąć nadmiar wody, z kolei mrożony wrzucić do garnka i chwilę gotować, tak aby rozmarzł i żeby nadmiar wody odparował. Szpinak wymieszać z jogurtem, czosnkiem, cebulą i przyprawami (solą i pieprzem). Kozi ser pokroić w cienkie plastry. Jedną tortillę położyć na patelni najlepiej grillowej, na nią nałożyć ½ szpinaku i sera koziego, posypać żółtym serem, nakryć drugą tortillą i smażyć aż zbrązowieje. Wybrać miąższ z awokado, pokroić, polać sokiem z limonki (ewentualnie cytryny) żeby nie ściemniało, dodać kolendrę, wymieszać. Usmażone quesadille można pokroić na połówki lub ćwiartki i podać z awokado.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu