PYSZNA WUZETKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- Ciasto:
- 12 łyżek mąki pszennej,
- 12 łyżek mleka,
- pół kostki margaryny,
- pół słoika dżemu wiśniowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól, tłuszcz i tarta bułka do formy.
- Krem:
- 25 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki rumu.
- Polewa:
- 2 łyżki margaryny,
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, cynamonem, kakao oraz sodą. Następnie margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem, po czym dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąkę z dodatkami, mleko oraz dżem. Wyrób na jednolite ciasto. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na około pół godziny, po czym ostudź je. Teraz przygotuj krem. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem pudrem oraz alkoholem. Nadal ucierając, dodawaj po łyżce śmietany. Na końcu przygotuj polewę. W garnku podgrzewaj na małym ogniu, mieszając cały czas, wszystkie składniki, aż do zagotowania, po czym odstaw i lekko ostudź. Ostudzone ciasto przekrój na dwie części w poprzek i przełóż połową kremu. Natomiast wierzch ciasta posmaruj przygotowaną polewą, a gdy zastygnie, udekoruj kremem. Przed podaniem wstaw do lodówki, by się schłodziło.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu