You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PYSZNA WUZETKA
recipe image PYSZNA WUZETKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • Ciasto:
  • 12 łyżek mąki pszennej,
  • 12 łyżek mleka,
  • pół kostki margaryny,
  • pół słoika dżemu wiśniowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól, tłuszcz i tarta bułka do formy.
  • Krem:
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki rumu.
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, cynamonem, kakao oraz sodą. Następnie margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem, po czym dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąkę z dodatkami, mleko oraz dżem. Wyrób na jednolite ciasto. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na około pół godziny, po czym ostudź je. Teraz przygotuj krem. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj na krem z cukrem pudrem oraz alkoholem. Nadal ucierając, dodawaj po łyżce śmietany. Na końcu przygotuj polewę. W garnku podgrzewaj na małym ogniu, mieszając cały czas, wszystkie składniki, aż do zagotowania, po czym odstaw i lekko ostudź. Ostudzone ciasto przekrój na dwie części w poprzek i przełóż połową kremu. Natomiast wierzch ciasta posmaruj przygotowaną polewą, a gdy zastygnie, udekoruj kremem. Przed podaniem wstaw do lodówki, by się schłodziło.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.