You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
POLSKIE KASZTANY
recipe image POLSKIE KASZTANY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 50 dag dużej białej fasoli (jaś),
  • 75-80 dag cukru,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • gorzkie kakao do obtoczenia.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, fasola powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana. Odcedź, obierz ze skórki i przetrzyj przez sito. Cukier wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody i podgrzewaj na niewielkim ogniu, stale mieszając, drewnianą łyżką, dopóki nie powstanie gęsty syrop. Syrop zmiksuj z przetartą fasolą i kilkoma kroplami aromatu. Powinna powstać elastyczna gęsta masa. Formuj niewielkie kulki i obtaczaj w kakao lub startej na tarce czekoladzie. Ułóż na tacy i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny przed planowanym spożyciem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.