POLSKIE KASZTANY
Składniki
- 50 dag dużej białej fasoli (jaś),
- 75-80 dag cukru,
- aromat migdałowy lub waniliowy,
- gorzkie kakao do obtoczenia.
Sposób przygotowania/kroki
Fasolę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, fasola powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana. Odcedź, obierz ze skórki i przetrzyj przez sito. Cukier wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłej, przegotowanej wody i podgrzewaj na niewielkim ogniu, stale mieszając, drewnianą łyżką, dopóki nie powstanie gęsty syrop. Syrop zmiksuj z przetartą fasolą i kilkoma kroplami aromatu. Powinna powstać elastyczna gęsta masa. Formuj niewielkie kulki i obtaczaj w kakao lub startej na tarce czekoladzie. Ułóż na tacy i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny przed planowanym spożyciem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu