POLENTA KUKURYDZIANA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 1 kg pieczarek,
- 25 dag kaszy kukurydzianej,
- garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek),
- sól,
- 4 ząbki czosnku,
- garść posiekanych ziół (bazylia, oregano, natka pietruszki, majeranek),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- pieprz,
- porcja plasterków topionego sera.
Sposób przygotowania/kroki
Zagotuj 4 szklanki osolonej wody z łyżką tłuszczu i powoli wsypuj kaszę, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, dodaj tarty ser i dobrze wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej prostokątnej formy do pieczenia, wyrównaj i pozostaw do wystygnięcia. Pieczarki oczyść, drobno poszatkuj, obficie skrop sokiem z cytryny. Czosnek zmiażdż i wymieszaj z pieczarkami oraz ziołami, pozostaw na noc. Następnego dnia polentę pokrój na kwadraty lub romby i smaż na złoty kolor z obu stron albo piecz na ruszcie lub na grillu. Na upieczone porcje polenty nałóż po kilka łyżek pieczarek i przykryj stopionym serem. Wstaw na kwadrans do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180°C, ser powinien się stopić. roztopić.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu