PILAW Z KURCZAKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- pierś z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
- 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
- posiekana zielona pietruszka
Sposób przygotowania/kroki
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i obtoczyć w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Usmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu zrumienienia się mięsa. Dolać oleju i dodać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać do cebuli, wsypać cukier, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Następnie dusić przez 5 minut. Kurczaka zalać rosołem (może być bulion z kostki rosołowej) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Dodać wypłukany i osączony ryż, dusić pod przykryciem kolejne 25 minut (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Pilaw powinien być wilgotny, ale nie mokry. Podawać z zieloną sałatą. Oryginalny pilaw przyrządza się z baraniny, jednak jest to mięso trudno w Polsce dostępne, a poza tym specyficzne w smaku i nie każdemu może smakować.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu