You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PILAW Z KURCZAKIEM
recipe image PILAW Z KURCZAKIEM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • pierś z kurczaka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
  • 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
  • posiekana zielona pietruszka
Sposób przygotowania/kroki
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i obtoczyć w mące wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Usmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu zrumienienia się mięsa. Dolać oleju i dodać posiekaną cebulę, smażyć na średnim ogniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać do cebuli, wsypać cukier, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Następnie dusić przez 5 minut. Kurczaka zalać rosołem (może być bulion z kostki rosołowej) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Dodać wypłukany i osączony ryż, dusić pod przykryciem kolejne 25 minut (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Pilaw powinien być wilgotny, ale nie mokry. Podawać z zieloną sałatą. Oryginalny pilaw przyrządza się z baraniny, jednak jest to mięso trudno w Polsce dostępne, a poza tym specyficzne w smaku i nie każdemu może smakować.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.