PIKANTNA SAŁATKA
Składniki
- 10 dag czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej),
- 10 dag marynowanych grzybów,
- mała główka kapusty pekińskiej,
- ćwierć selera korzeniowego,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżki oliwy,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek),
- sok z cytryny lub ocet winny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj. Następnie obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami selera, skrapiając sokiem z cytryny. Potem oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w makaronik paprykę, grzybki odsącz i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Później musztardę wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny, zmiksuj z olejem, dopraw do smaku i wymieszaj z warzywami oraz zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu