PIERNIK KAWOWY
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mocnej kawy,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka miodu,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 3/4 szklanki stopionej margaryny lub oleju,
- 1 torebka korzennej przyprawy do piernika,
- garść posiekanych orzechów arachidowych,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Najpierw wymieszaj mąkę z sodą, po czym kakao z przyprawą korzenną. Następnie żółtka utrzyj z cukrem do białości, a następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce miodu, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą podłużnej formy i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, a następnie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez kolejne 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu