PIERÓG Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 2 szklanki przetartych gotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki przetartego przez sito twarogu,
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka stopionej margaryny,
- 1 jajko,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek),
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Kaszę umyj, przełóż do miski i zalej wrzącym mlekiem, odstaw na 30 minut. Następnie dodaj przetarte ziemniaki i twaróg, zmiksuj. Dodaj stopione masło, jajko, posiekaną zieleninę i dopraw do smaku, a następnie dobrze wyrób tak, by powstało gęste, dość elastyczne ciasto. Uformuj wałek i zawiń w lekko wysmarowanej tłuszczem folię aluminiową. Ułóż w keksowej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30-40 minut. Gotowy pieróg odwiń i pokrój na plasterki. Podawaj ze śmietaną lub gęstym naturalnym jogurtem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu