You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PIERÓG DROŻDŻOWY
recipe image PIERÓG DROŻDŻOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 35 dag mielonej szynki lub kiełbasy szynkowej,
  • 1 plasterek wędzonego boczku,
  • 1 jajko,
  • 5 dag drożdży,
  • cukier,
  • mleko,
  • 1 łyżka margaryny, sól,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • garść posiekanej zieleniny ( koperek, szczypiorek, bazylia, rzeżucha),
  • 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania/kroki
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i dodaj do mąki, następnie całe jajko, masło, gałkę i tyle ciepłego mleka, by wyrobione ciasto było dość gęste, a zarazem pulchne. Wszystkie składniki dobrze wyrób, przykryj wilgotną ścierką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie szynkę pokrój w drobną kostkę, (kiełbasę drobno posiekaj). Następnie boczek również pokrój w drobną kostkę, podsmaż, wymieszaj z szynką i posiekaną zieleniną. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je w prostokąt, posmaruj grubo farszem i zwiń w wałek. Na końcu ciasta powinno pozostać 5 centymetrów ciasta. Teraz pozostaw jeszcze na trochę do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym żółtkiem lub osłodzonym mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 do 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.