PIERÓG DROŻDŻOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 35 dag mielonej szynki lub kiełbasy szynkowej,
- 1 plasterek wędzonego boczku,
- 1 jajko,
- 5 dag drożdży,
- cukier,
- mleko,
- 1 łyżka margaryny, sól,
- starta gałka muszkatołowa,
- garść posiekanej zieleniny ( koperek, szczypiorek, bazylia, rzeżucha),
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania/kroki
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i dodaj do mąki, następnie całe jajko, masło, gałkę i tyle ciepłego mleka, by wyrobione ciasto było dość gęste, a zarazem pulchne. Wszystkie składniki dobrze wyrób, przykryj wilgotną ścierką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie szynkę pokrój w drobną kostkę, (kiełbasę drobno posiekaj). Następnie boczek również pokrój w drobną kostkę, podsmaż, wymieszaj z szynką i posiekaną zieleniną. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je w prostokąt, posmaruj grubo farszem i zwiń w wałek. Na końcu ciasta powinno pozostać 5 centymetrów ciasta. Teraz pozostaw jeszcze na trochę do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym żółtkiem lub osłodzonym mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 do 40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu