You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PASZTETOWA
recipe image PASZTETOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 2 kg wątroby
  • - 3 kg podgardła albo boczku
  • - 750 g słoniny
  • - 100 g tartej bułki
  • - 2 cebule
  • - 3 jaja
  • - 80 g soli
  • - 20 g pieprzu, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania/kroki
Ugotować słoninę. Następnie pokroić ją w cienki paseczki. Bułkę tartą zaparzyć w tej samej wodzie w której gotowała się słonina. Podgardle przemielić 2 razy przez maszynkę. Pokroić na plastry wątrobe. Każdy plaster z osobna położyc na łyżkę cedzakową, po czym zanurzyć we wrzącej wodzie, gdy plastry zbieleją należy je wrzucić do zimnej wody. Sparzoną wątrobę należy przemielić 2 razy przez sitko o najdroibniejszych oczkach i zmieszać ją z bułką tartą, mielonym boczkiem, jajami oraz przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać. Pod koniec mieszania należy dodać paski słoniny. Kiszki wieprzowe o długości około 30 cm należy nadziać luźno masą, końce zawiązać. Przygotować płaski garnek z gorącą wodą, zanurzyć wędline w całości. Gotować na bardzo małym ogniu, nakryć, gotować do momentu gdy po nakłuciu bedzie się z niej wydobywał tłuszcz. Gotowe kiszki po wyjęciu wrzucić szybko do zimnej wody na 30 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.