You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
PASZTET Z SOCZEWICY I RYŻU
recipe image PASZTET Z SOCZEWICY I RYŻU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 25 dag soczewicy,
  • 10 dag ryżu (1 torebka),
  • 10 orzechów włoskich,
  • 4 jajka,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 średnie selery,
  • 2 spore cebule,
  • 5 dag masła,
  • 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym,
  • pół niewielkiej główki białej kapusty (25 dag),
  • sól,
  • tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Namocz przez noc soczewicę w wodzie. Następnie odlej wodę, ziarna zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Odcedź. Orzechy drobno posiekaj. Następnie soczewicę przetrzyj, dodaj do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Kapustę ugotuj i odciśnij. Ryż ugotuj w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekaj i uduś na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewicę z orzechami przepuść przez maszynkę razem z ziemniakami, selerami, kapustą oraz ryżem. Dodaj cebulę i żółtka, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy soczewicowej i dopraw do smaku. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, włóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około godzinę. Z tej samej masy można także formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.