PASZTET Z SOCZEWICY I RYŻU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 25 dag soczewicy,
- 10 dag ryżu (1 torebka),
- 10 orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 3 duże ziemniaki,
- 3 średnie selery,
- 2 spore cebule,
- 5 dag masła,
- 1 kostka rosołowa o smaku grzybowym,
- pół niewielkiej główki białej kapusty (25 dag),
- sól,
- tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Namocz przez noc soczewicę w wodzie. Następnie odlej wodę, ziarna zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Odcedź. Orzechy drobno posiekaj. Następnie soczewicę przetrzyj, dodaj do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Kapustę ugotuj i odciśnij. Ryż ugotuj w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekaj i uduś na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewicę z orzechami przepuść przez maszynkę razem z ziemniakami, selerami, kapustą oraz ryżem. Dodaj cebulę i żółtka, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy soczewicowej i dopraw do smaku. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, włóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około godzinę. Z tej samej masy można także formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu