PARÓWKI W ROSOLE
Składniki
- 8 parówek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki rosołu z kostki,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki rosołu z kostki,
- 2 strąki kolorowej papryki,
- 1 szklanka ryżu,
- sól,
- pieprz,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia).
Sposób przygotowania/kroki
Obierz z osłonek parówki, pokrój w plasterki. Następnie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Na tłuszczu podsmaż paprykę, dodaj pokrojone parówki i duś przez 5 minut, ciągle mieszając. Potem rosół wymieszaj z koncentratem. Wypłucz na cedzaku ryż pod bieżącą wodą. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym dodaj do parówek wraz z ryżem, wymieszaj, zalej rosołem z pomidorami i raz jeszcze dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw. Duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny, często mieszając. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu