PARÓWKI W POMIDORACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 40 dag parówek (drobiowe lub sojowe),
- 10 dag boczku lub wędliny,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 1 szklanka pomidorów w zalewie,
- 1 cebula,
- 1 strąk kolorowej papryki,
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki),
- 2-3 łyżki margaryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Potem cebulę pokrój w kostkę, dodaj paprykę oraz boczek, podsmaż na tłuszczu. Dodaj przecier pomidorowy (jeśli korzystasz z pomidorów w zalewie, odciśnij je i rozgnieć widelcem) i duś do chwili, gdy sos nieco zgęstnieje, dopraw do smaku. Parówki obierz z osłonek i pokrój w plasterki. Wrzuć do sosu i, stale mieszając, gotuj na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu